Waarom is mijn WordPress-website traag?

De snelheid van je WordPress-website verbeteren

Sitespeed is belangrijk!

Gebruikservaring

Niemand houdt van een trage website. Een te trage WordPress-website zal ervoor zorgen dat bezoekers je site verlaten. 1 op de 2 bezoekers zou een website verlaten als het langer dan 6 seconden duurt om een pagina te laden. Als een bezoeker te lang moet wachten voor een pagina geladen wordt, haakt hij dus af. Zeker nu websites meer en meer via mobiele toestellen en dus mobiele netwerken bezocht worden, is snelheid een prioriteit geworden.

Google

Google houdt ook van snelle websites. De snelheid van een website is een van de ranking factoren van het Google algoritme geworden. Wil je dus zichtbaar zijn in zoekmachines en op die manier bezoeker naar je website krijgen. Dan moet je website snel laden.

 

Waarom is mijn WordPress website traag?

Vaak is het handig om objectief te meten voor en na de ontwikkeling van je WordPress website of die voldoende snel laadt. In grote lijnen zijn er vier factoren van belang:

  • Code. De technische opbouw van je website: JavaScript en CSS opbouw. Combineer en comprimeer deze scripts zodat er niet te veel moeten geladen worden.
  • Plugins: veel plugins kunnen problemen veroorzaken, uit onderzoek is zelfs gebleken dat niet actieve plugins voor processen kunnen blijven zorgen die geheugen van je server wegnemen.
  • Grootte afbeeldingen: Er gebeurt een data uitwisseling tussen de server en de gebruiker die een pagina wil bekijken. Code en tekst zijn meestal kleine bestanden en kunnen dus snel over het internet reizen. Afbeeldingen, filmpjes en geluid zijn wel grote datapakketten. Hier zorgvuldig mee omspringen kan een pak tijdswinst opleveren.
  • Server: Hoeveel bezoekers kan je site aan op een zelfde moment. Met andere woorden: onder welke load gaat je site plat. Een snelle server kan uiteraard sneller alle data verzamelen die nodig zijn om een pagina te laden.

Handige tools om de snelheid van je website te testen zijn Pingdom, GTMetrix en Test My Site With Google.

 

Je WordPress-website werkt, maar pagina’s laden traag. Wat nu?

Met deze eenvoudige tips zorg je voor een snellere laadtijd:

  • Optimaliseer de content van je pagina’s. Hoe meer er op een pagina staat, hoe meer (en dus hoe langer) die moet laden. Overweeg dus of je wat foto’s of video’s kan weglaten of optimaliseren.
  • Beperk de bestandsgrootte van je afbeeldingen. Beelden in een hoge resolutie zijn zwaarder en zullen bijdragen tot een langere laadtijd. We raden daarom aan om afbeeldingen te optimaliseren in hun bestandsgrootte door het formaat te beperken en gebruik te maken van compressie-tools zoals Imagify.
    • Pas het formaat van je afbeeldingen aan naar de het formaat dat je nodig hebt. Plaats dus geen afbeeldingen rechtstreeks van je camera op je website bijvoorbeeld. De resolutie en het formaat zijn waarschijnlijk veel te groot. Bewerk ze eerst tot het formaat dat nodig is.
    • Pas de kwaliteit aan. Uiteraard wil je prachtige beelden tonen. Maar soms kan je de kwaliteit van jpg-bestanden een pak lager zetten, zonder dat je het verschil ziet.
    • Comprimeer bestanden met een plugin. Deze halen nog wat overbodige informatie uit je bestanden.
  • Vermijd overbodige WordPress-plugins. Plug-ins zijn handig, maar hoe meer je er gebruikt hoe trager je site laadt. Houd hier dus rekening mee en verwijder de WordPress-plugins die je niet gebruikt.
  • Beperk de hoeveelheid lettertypes die je gebruikt op je site. Elk soort web-font dat je op je site gebruikt moet extra geladen worden en daar komen nog varianten bij (zoals bold en italic), dus het loont om je te beperken tot maximaal twee custom fonts.
  • Optimaliseer de code van je site.
    • Scripts combineren. Alle scripts die nodig zijn om je website te laden worden gecombineerd in een document. Wat bestandsgrootte betreft levert dit geen verbetering op, het is wel beter dat de server moet maar 1 document moet zoeken en aanspreken in plaats van verschillende.
    • Scripts comprimeren. Alle overtollige data uit je scripts filteren
    • Database opschonen. Die heeft misschien al heel wat data verzameld doorheen verschillende versies van je website. Data die niet meer nodig is kan je verwijderen, maar wees er zeker van dat deze niet op je site gebruikt wordt!

 

Ook je hosting en de code van je website zullen een invloed hebben op de snelheid.

De snelheid van je WordPress website verbeteren. Hoe doen we dat?

  • Hosting
    Jouw WordPress website wordt gehost op betrouwbare, snelle servers. Zo garanderen we een optimale performantie van je website.
  • Caching
    We installeren caching op verschillende niveaus. Op pagina en op serverniveau.Wat is caching?
    Telkens als een bezoeker een pagina van een website met een content management systeem bezoekt wordt deze pagina voor hem ‘gegenereerd’ uit alle elementen die de pagina zou moeten bevatten. Dit kost altijd een beetje tijd. Van een fractie van een seconde tot… afhankelijk van de opbouw en de elementen.
    Door cache te installeren zullen er versie van de pagina’s al klaar staan of slechts 1 keer per gebruiker aangemaakt worden. Wat dus een enorme tijdswinst kan opleveren.
  • Optimalisatie van scripts
    Een website gebruikt verschillende scripts zoals javascript en css om te kunnen draaien. Extra plugins en functionaliteiten voegen daar nog andere scripts aan toe. Daar komen nog analytics codes, remarketing tags, social media tags… bij.
    Deze scripts combineren, minimaliseren, asynchroon laden,… er zijn genoeg manieren om hier ook weer snelheid te winnen.
  • CDN
    Eventueel maken we gebruik van een CDN om de snelheid van je website te optimaliseren op basis van de geografische locatie van je bezoekers.

 

Wil je graag dat er iemand met kennis van zaken met je meekijkt om de snelheid van je site te optimaliseren? Dan helpen we je bij WPorters graag. Wij zetten alles in het werk om jou een snelle, goed draaiende website in topconditie te bezorgen.

Hulp nodig
met een onderwerp?

Of op zoek naar
iets anders?

Contacteer ons

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WPorters