Wat is een URL?

URL staat voor “Uniform Resource Locator.” Het is een referentie of het adres dat wordt gebruikt om resources op het internet te lokaliseren en te identificeren. Met andere woorden, een URL is het webadres waarmee je specifieke webpagina’s, afbeeldingen, video’s, bestanden en andere inhoud kunt bereiken.

Een URL bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

1. Protocol: Dit geeft aan welk protocol wordt gebruikt om de resource te benaderen, meestal “http://” of het beveiligde “https://”.
  2. Domeinnaam: Dit is het unieke adres van de website waarop de resource zich bevindt. Bijvoorbeeld: “www.example.com“.
  3. Pad: Het pad geeft de specifieke locatie van de resource op de server aan, bijvoorbeeld “/pagina/subpagina/”.
  4. Query parameters: Deze zijn optioneel en worden vaak gebruikt om extra informatie aan de server door te geven. Query parameters worden aangegeven met een vraagteken gevolgd door parameters, zoals “?id=123”.

Een voorbeeld van een URL is:
https://www.example.com/pagina/subpagina/?id=123

Wanneer je een URL in de adresbalk van je webbrowser typt en op Enter drukt, zal de browser de webserver vinden die aan de opgegeven URL is gekoppeld en de gevraagde resource op die server weergeven of downloaden. URLs spelen een cruciale rol bij het navigeren op het internet, omdat ze het mogelijk maken om specifieke inhoud op te halen van overal ter wereld.

WordPress websites maken automatisch URL’s voor je aan bij het aanmaken van een nieuw bericht of pagina op basis van de titel, maar je kunt deze URL ook steeds aanpassen.

Opgelet: zoekmachines indexeren de URL’s van jouw website. Dit betekent dat wanneer je later de URL’s van een pagina of bericht verandert, Google deze niet langer terug zal vinden. Om dit te voorkomen moet je re-directs instellen. Doe dit alleen zelf als je er ervaring mee hebt. Laat het anders aan een WordPress-expert over.