De snelheid van je WordPress website verbeteren

Waarom is mijn WordPress website traag?

Vaak is het handig om objectief te meten voor en na de ontwikkeling van je WordPress website of die voldoende snel laadt. In grote lijnen zijn er drie factoren van belang :

1/ Code. De technische opbouw van je website : JavaScript en CSS opbouw. Combineer en comprimeer deze scripts zodat er niet te veel moeten geladen worden.

Plugins : veel plugins kunnen problemen veroorzaken, uit onderzoek is zelfs gebleken dat niet actieve plugins voor processen kunnen blijven zorgen die geheugen van je server wegnemen.

2/ Grootte afbeeldingen. Er gebeurt een data uitwisseling tussen de server en de gebruiker die een pagina wil bekijken. Code en tekst zijn meestal kleine bestanden en kunnen dus snel over het internet reizen. Afbeeldingen, filmpjes en geluid zijn wel grote datapakketten. Hier zorgvuldig mee omspringen kan een pak tijdswinst opleveren.

3/ Server. Hoeveel bezoekers kan je site aan op een zelfde moment. Met andere woorden: onder welke load gaat je site plat. Een snelle server kan uiteraard sneller alle data verzamelen die nodig zijn om een pagina te laden.

Handige tools om de snelheid van je website te testen zijn Pingdom, GTMetrix en Test My Site With Google.

Wat kan je doen om een WordPress website sneller de doen laden?

Enkele tips om je website te laten lopen als een trein ahv de factoren hierboven

Code

 • Scripts combineren. Alle scripts die nodig zijn om je website te laden worden gecombineerd in een document. Wat bestandsgrootte betreft levert dit geen verbetering op, het is wel beter dat de server moet maar 1 document moet zoeken en aanspreken in plaats van verschillende.
 • Scripts comprimeren. Alle overtollige data uit je scripts filteren

 

Grootte afbeeldingen

 • Pas het formaat van je afbeeldingen aan naar de het formaat dat je nodig hebt. Plaats dus geen afbeeldingen rechtstreeks van je camera op je website bijvoorbeeld. De resolutie en het formaat zijn waarschijnlijk veel te groot. Bewerk ze eerst tot het formaat dat nodig is.
 • Pas de kwaliteit aan. Uiteraard wil je prachtige beelden tonen. Maar soms kan je de kwaliteit van jpg-bestanden een pak lager zetten, zonder dat je het verschil ziet.
 • Comprimeer bestanden met een plugin. Deze halen nog wat overbodige informatie uit je bestanden.

 

Server

 • Database opschonen. Die heeft misschien al heel wat data verzameld doorheen verschillende versies van je website. Data die niet meer nodig is.
 • caching installeren
 • CDN

Wat is die CDN precies?

CDN of Content Delivery Network, is een netwerk van servers die de statische inhoud van websites naar gebruikers leveren op basis van de geografische locatie van de gebruiker.

Normaal gesproken wanneer een gebruiker naar uw WordPress website komt, worden ze doorgestuurd naar de server van uw webhost (bv wporters.com). De server van uw webhost is gevestigd op een centrale locatie in Europa. Dus elke bezoeker van uw website krijgt toegang tot deze server om uw website te bekijken. Pieken in het bezoek, kan deze server overbelasten, wat dan er voor zorgt dat uw website trager laadt of zelfs tot een servercrash.

Eén van de oplossingen is dan CDN. CDN is een netwerk van servers, maar meestal verspreid over de hele wereld. Wanneer u een CDN aanspreekt, wordt uw statische inhoud opgeslagen op al deze servers. Statische inhoud zijn afbeeldingen, styleheets (css-bestanden), javascripts,…  enz. Zodra een gebruiker uw site (oorspronkelijke server) bezoekt, wordt via de CDN-technologie deze vraag doorgestuurd naar de dichtstbijzijnde server.
Dit beperkt het aantal internethops die nodig zijn om de statische bestanden door te geven aan uw eindgebruiker.
En dat komt de laadtijd ten goede.

En een snelle laadtijd is positief voor :

 • De gebruikerservaring
 • een daling van de bouncerate
 • het aantal pagina’s die door elke gebruiker worden bekeken stijgt.
 • SEO – Google rankt snellere sites – hoger in de zoekresultaten.

 

Hulp nodig om jouw WordPress website sneller laten laden? Laat het ons weten:

 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.