Waarom is mijn WordPress website traag?
Vaak is het handig om objectief te meten voor en na de ontwikkeling van je WordPress website of die voldoende snel laadt. In grote lijnen zijn er drie factoren van belang :
1/ Code. De technische opbouw van je website : JavaScript en CSS opbouw. Combineer en comprimeer deze scripts zodat er niet te veel moeten geladen worden.
Plugins : veel plugins kunnen problemen veroorzaken, uit onderzoek is zelfs gebleken dat niet actieve plugins voor processen kunnen blijven zorgen die geheugen van je server wegnemen.
2/ Grootte afbeeldingen. Er gebeurt een data uitwisseling tussen de server en de gebruiker die een pagina wil bekijken. Code en tekst zijn meestal kleine bestanden en kunnen dus snel over het internet reizen. Afbeeldingen, filmpjes en geluid zijn wel grote datapakketten. Hier zorgvuldig mee omspringen kan een pak tijdswinst opleveren.
3/ Server. Hoeveel bezoekers kan je site aan op een zelfde moment. Met andere woorden: onder welke load gaat je site plat. Een snelle server kan uiteraard sneller alle data verzamelen die nodig zijn om een pagina te laden.
Handige tools om de snelheid van je website te testen zijn Pingdom, GTMetrix en Test My Site With Google.
Enkele tips om je website te laten lopen als een trein ahv de factoren hierboven
Wat is die CDN precies?
CDN of Content Delivery Network, is een netwerk van servers die de statische inhoud van websites naar gebruikers leveren op basis van de geografische locatie van de gebruiker.
Normaal gesproken wanneer een gebruiker naar uw WordPress website komt, worden ze doorgestuurd naar de server van uw webhost (bv wporters.com). De server van uw webhost is gevestigd op een centrale locatie in Europa. Dus elke bezoeker van uw website krijgt toegang tot deze server om uw website te bekijken. Pieken in het bezoek, kan deze server overbelasten, wat dan er voor zorgt dat uw website trager laadt of zelfs tot een servercrash.
Eén van de oplossingen is dan CDN. CDN is een netwerk van servers, maar meestal verspreid over de hele wereld. Wanneer u een CDN aanspreekt, wordt uw statische inhoud opgeslagen op al deze servers. Statische inhoud zijn afbeeldingen, styleheets (css-bestanden), javascripts,… enz. Zodra een gebruiker uw site (oorspronkelijke server) bezoekt, wordt via de CDN-technologie deze vraag doorgestuurd naar de dichtstbijzijnde server.
Dit beperkt het aantal internethops die nodig zijn om de statische bestanden door te geven aan uw eindgebruiker.
En dat komt de laadtijd ten goede.
En een snelle laadtijd is positief voor :