WordPress backup maken

Je wil WordPress, je theme of een plugin updaten, dan komt er vaak die boodschap: “maak eerst een backup”. maar je weet niet hoe dat moet, dus ga je er maar voor. Je hebt het al eerder gedaan, en het is altijd goed gelopen. En meestal loopt het ook goed, meestal… Maar niet altijd dus. Hopelijk heb je het niet voor, maar dan heb je een probleem.

Een backup van je website maken is altijd een goed idee. Dan kan je met gerust hart aan je website werken, experimenteren,… Wetende dat als het fout gaat, je toch altijd kan terug vallen op een backup.

Hoe WordPress back-uppen

Heb je voor een goede hosting gekozen dan zijn backups inbegrepen in hun service en hoef je dus niets meer te doen.

Kies je voor een professionele partner om je website te onderhouden, dan zal die dat ook voor jou doen (link naar WP onderhoud)

Heb je geen van bovenstaande, dan kan je ook zelf aan de slag.

Een plugin installeren die voor jou backups maakt en die je ook helpt om backups terug te zetten indien nodig, dat is de gemakkelijkste manier. Er zijn heel wat backup plugins beschikbaar voor WordPress. Gratis en betalende.

Gratis plugins zijn vaak ‘freemium’ plugins. Zij doen wel de basisfuncties die je nodigt hebt, maar als je wat meer nodig hebt of support wil, dan moet je overschakelen naar de betalende ‘premium’ versie van de plugin. Zolang de gratis versie volstaat is dat natuurlijk handig. Een voorbeeld van zo een plugin is Updraftplus. Die wordt regelmatig geupdated, krijgt goeie reviews en is al meer dan een miljoen keer geïnstalleerd.

Betalende of premium plugins zijn er ook voldoende. Een van de bekenste en meest gebruikte is Backupbuddy.

Je kan het ook helemaal zelf doen.

Er zijn 2 elementen die je moet backupen.

  1. Het eerste is je database. Dat is waar al je posts en inhoud van je website zich bevinden. Hier vind je een goeie beschrijving van hoe je dat doet.
  2. Het tweede element zijn alle bestanden van WordPress, de geïnstalleerde themes, scripts, plugins en alle media die je eerder uploadde zoals afbeeldingen. Deze kan je met een ftp programma downloaden naar je computer en vervolgens ergens bewaren.

Je backup terug zetten?
Dan plaats je de bestanden via FTP terug en laad je je bewaarde database terug op. De database terug opladen, dat staat hier mooi uitgelegd.

Als je een backup nodig hebt omdat er iets fout liep of je website gehackt was, zet dan zeker een backup terug waarin zich nog geen problemen voordeden. Eventueel zet je alles in kleine stukken (plugin per plugin) terug en screen je allemaal elementen eerst grondig op mogelijke problemen.

Nog niet helemaal duidelijk? Of durf je er niet aan beginnen.

Wij helpen je graag verder.
Dan kijken we samen hoe we jouw WordPress website het best backuppen en hoe we automatische backups kunnen installeren.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.