Hoe verander je de URL van een pagina of bericht in WordPress?

Mock-up van een website

Zo verander je de URL (ook wel permalink genoemd) in WordPress:

1. Onder de witte balk met de titel van je post zie je bij ‘Permalink’ je URL staan:
  2. Klik op ‘bewerken’ of ‘edit’ en pas de URL aan.
  3. Vermijd getallen en rare tekens in je permalink, want die komen je vindbaarheid niet ten goede.

URL of permalink wijzigen in WordPress

Wat is een URL of permalink?

Een URL of permalink is het adres van je pagina of bericht op het internet. Men gebruikt de URL om een specifieke pagina te vinden via het internet (meestal middels een browser).

Wat doen zoekmachines met URL’s?

Zoekmachines indexeren de URL’s van jouw website. Dit betekent dat wanneer je later de URL’s van een pagina of bericht verandert, Google deze niet langer terug zal vinden. Om dit te voorkomen moet je re-directs instellen.

De basics van URL’s

De URL wordt automatisch aangemaakt door WordPress aan de hand van de titel van je pagina of bericht.

Dat wil echter niet zeggen dat de titel en de permalink per se identiek moeten zijn.

Het beste is om bij de aanmaak van een nieuwe pagina of bericht je permalink zorgvuldig te kiezen en deze daarna niet meer te veranderen. Zo garandeer je je vindbaarheid in zoekmachines.

Over re-directs & sitemapping

Indien je na een tijdje beslist om een permalink van een bestaande pagina of bericht toch te veranderen, kan je voor de oude permalink best een 301 re-direct (een doorverwijzing) instellen naar de nieuwe.

Indien je je oude website vervangt door een nieuwe doe je er goed aan om een volledig nieuwe sitemap te maken en pagina’s die verdwijnen te re-directen naar relevante nieuwe pagina’s. Zo draag je de waarde en geschiedenis die zoekmachines aan je oude pagina toekennen over naar de nieuwe.

Re-directs toevoegen en aan sitemapping doen is een ingreep die technische kennis vereist. Doe dit alleen zelf als je er ervaring mee hebt. Laat het anders aan een WordPress-expert over.

gerelateerde artikels

Wat moet ik doen als ik mijn WordPress-wachtwoord vergeten ben?

Je bent je WordPress-wachtwoord kwijt. Wat nu? Op deze eenvoudige manier kan je snel je WordPress-wachtwoord opnieuw instellen: Ga naar je WordPress-inlogpagina. Meestal is dit: jouwwebsite/wp-admin (tenzij jouw websitebouwer deze pagina anders genoemd heeft). Klik op ‘wachtwoord vergeten?’ of ‘Lost password?’. Geef gebruikersnaam of het daaraan gekoppelde e-mailadres in. Klik op ‘nieuw wachtwoord aanmaken’. Via […]

Hoe pas ik de navigatie van een WordPress-site aan?

Volg deze 5 stappen om het menu aan te passen van een WordPress-website: Ga in WordPress via het linkermenu onder ‘Weergave’ naar ‘Menu’s’. Selecteer uit het dropdownmenu bovenaan het menu dat je wilt aanpassen. (Er is alleen een dropdown als de website beschikt over meerdere menu’s.) Vink links de items aan die je mee in het menu wil […]

Een fotogalerij toevoegen aan pagina of bericht in WordPress

Via deze 10 stappen voeg je in WordPress een fotogalerij toe aan een pagina of bericht: Ga in WordPress naar de pagina of het bericht waar je een galerij wil invoegen. Klik bovenaan links op ‘Media toevoegen’. Klik links op ‘Galerij aanmaken’. Upload de gewenste beelden van je harde schijf (of drag & drop ze […]