Hoe verander je de url van een pagina / post

Een permalink of url is het adres van je post/pagina en dus de unieke weg om je content te vinden via het web.

Zoekmachines indexeren de permalinks van jouw website.

Dit betekent dat wanneer je later de permalink van een pagina/post verandert, Google deze niet langer terug zal vinden. Tenzij je een redirect instelt.

Permalinks de basics

Deze wordt automatisch aangemaakt a.h.v. de titel van je pagina/post.

Dat wil echter niet zeggen dat de titel en de permalink per se identiek moeten zijn.

Best practice is om bij de aanmaak van een nieuwe pagina/post je permalink zorgvuldig te kiezen en deze daarna niet meer te veranderen. Zo garandeer je je vindbaarheid in zoekmachines.

Permalinks veranderen

Onder de witte balk met de titel van je post zie je je permalink staan.

Klik op ‘bewerken’ of ‘edit’ en pas de permalink aan.

Vermijd getallen en rare tekens in je permalink, want die komen je vindbaarheid niet ten goede.

Redirects & Sitemapping

Indien je na een tijdje beslist om een permalink van een bestaande pagina/post toch te veranderen, kan je voor de oude permalink best een 301 redirect instellen naar de nieuwe.

Indien je je oude website vervangt door een nieuwe doe je er goed aan om een volledig nieuwe sitemap te maken en pagina’s die verdwijnen redirect naar relevante nieuwe pagina’s. Zo draag je de waarde en geschiedenis die zoekmachines aan je oude pagina toekennen over naar de nieuwe.

gerelateerde artikels

WordPress wachtwoord vergeten?

Ik ben mijn WordPress wachtwoord kwijt. Wat nu? Geen paniek, op deze eenvoudige manier kan je snel je WordPress wachtwoord resetten Ga naar je WordPress login pagina. Meestal: jouwwebsite/wp-admin (tenzij jouw website bouwer deze pagina anders genoemd heeft, wat trouwens slim is) klik op ‘wachtwoord vergeten?’ of ‘Lost password?’. geef gebruikersnaam of het daaraan gekoppelde […]

Een galerij toevoegen aan pagina of post

ga in de editor op de plaats staan waar je een galerij wil invoegen klik bovenaan links op ‘Add Media’ klik links op ‘Galerij aanmaken’ upload de gewenste beelden van je harde schijf (of drag & drop ze in de resource browser) geef voor elk beeld een titel, caption (deze komt onder het beeld in […]

Hoe pas ik de navigatie van mijn WordPress site aan?

Om een menu aan te passen: ga in het linkermenu onder ‘Weergave’ naar ‘Menu’s’ selecteer uit de dropdown bovenaan de menu die je wil editeren vink links de items aan die je mee in het menu wil opnemen en klik op ‘Aan menu toevoegen’ versleep de toegevoegde balkjes naar de gewenste postitie klik op ‘Menu opslaan’ als de opbouw naar wens is