Hoe maak je een eigen paginatemplate in WordPress?

Laptop op een stoel

Zelf een paginatemplate maken in WordPress vereist enige kennis van de programmeertalen HTML, CSS en PHP. We zullen uitleggen hoe je een eigen versie maakt van een bestaande pagina-template. Een paginatemplate helemaal zelf maken verloopt op dezelfde manier.

1. Maak een kopie van de paginatemplate die je wilt gebruiken als basis in de folder /wp-content/themes/themex (themex is dan de theme die je momenteel gebruikt in WordPress).
  2. Bovenaan het nieuwe php-document pas je dit stuk code aan met de naam van jouw template:
    <?php
    /*
    Template Name: naam van jouw nieuwe template
    */
    ?>
  3. Doe de aanpassingen die je wil aan de paginatempate. (Stel dat je vertrekt van een paginatemplate met sidebar en je wilt deze weg hebben, dan kan dat door dit stuk code te verwijderen:
    <?php get_sidebar(); ?>)
  4. Bewaar

Vanaf dan zal jouw paginatemplate tussen de andere paginatemplates in het keuzevakje rechts komen te staan.

Verdere hulp met je paginatemplates zoek je uiteraard bij een WordPress-specialist.

gerelateerde artikels

Hoe maak je een child theme in WordPress?

Wat is een child theme? Met een child theme kan je een variant maken op een bestaand theme zonder dat jouw wijzigingen ongedaan worden gemaakt bij een update van het oorspronkelijke ‘hoofd’-theme. Zo kan je de layout van een theme wijzigen en functies aanpassen of toevoegen zonder dat de bestaande theme wordt aangeraakt. Hoe maak […]

Wat is een child theme in WordPress?

Een child theme is een kopie van een bestaand WordPress-theme. Met een child theme kan je een variant maken op een bestaand theme zonder dat jouw wijzigingen ongedaan worden gemaakt bij een update van het oorspronkelijke ‘hoofd’-theme. Zo kan je de lay-out van een theme wijzigen en functies aanpassen of toevoegen zonder dat de bestaande […]

Wat zijn paginatemplates in WordPress?

Paginatemplates zijn lay-outs voor verschillende types pagina’s. Elke website heeft er wel enkele, bijvoorbeeld: home, contact, full-width, landingpage. Je vind ze in WordPress rechts in je scherm als je een nieuwe pagina aanmaakt of een oude bewerkt: Met de bovenstaande methode kan je snel pagina’s aanmaken volgens een vast stramien. Dat is handig, want in […]