Wat is een child theme?

Met een child theme kan je een variant maken op een bestaand theme zonder dat jouw wijzigingen ongedaan worden gemaakt bij een update van het oorspronkelijke ‘hoofd’-theme.

Zo kan je de layout van een theme wijzigen en functies aanpassen of toevoegen zonder dat de bestaande theme wordt aangeraakt.

Hoe maak je een child theme?

1. Creëer via FTP een een nieuwe map in de folder: wp-content/themes/ bv:themex-child.
  2. Maak in deze map een document style.css aan.
  3. Zet deze code bovenaan in deze style.css:
    /*
    Theme Name: ThemeX Child
    Theme URI: http://jedomein.be/
    Description: Theme X Child Theme
    Author: Je naam
    Author URI: http://jedomein.be/
    Template: ThemeX
    Version: 1.0.0
    Tags: plaats, hier, jouw, tags, gescheiden, door, kommas
    Text Domain: themex-child
    */
    @import url(“../themex/style.css”);
    /* =Eigen CSS hier beneden plaatsen
    ————————————————————– */
    Pas aan wat voor jou van toepassing is. Met de code @import url(“../theme/style.css”); laad je de stijlen van het oorspronkelijke theme in.
  4. Pas het CSS-bestand zoals gewenst aan. Voor alle stijlelementen die je hier gebruikt, zullen die van de ‘hoofd’-theme overschrijven.
  5. Je child theme activeren gaat via weergave > thema’s in de WordPress-backend.

Je kan je style.css nog verder blijven aanpassen natuurlijk.

Naast de stijl kan je overigens ook template-files aanpassen. Wil je bijvoorbeeld je header.php aanpassen, dan doe je hetzelfde als met het style.css-document hierboven.

Heb je een helpende hand nodig bij het maken van een child theme? Een WordPress-specialist in Antwerpen steekt de hand naar je uit.