Hoe maak je een child theme in WordPress

Wat is een child theme?

Met een child theme kan je een variant maken op een bestaand theme zonder dat jouw wijzigingen ongedaan worden gemaakt bij een update van het oorspronkelijke ‘hoofd’-theme.

Zo kan je de layout van een theme wijzigen en functies aanpassen of toevoegen zonder dat er aan de bestaande theme wordt geraakt

Hoe zet je een child theme op?

1. Creëer via FTP een een nieuwe map in de folder wp-content/themes/ bv:themex-child
  2. Maak in deze map een document style.css aan
  3. Zet deze code bovenaan in deze style.css:
    /*
    Theme Name: ThemeX Child
    Theme URI: http://jedomein.be/
    Description: Theme X Child Theme
    Author: Je naam
    Author URI: http://jedomein.be/
    Template: ThemeX
    Version: 1.0.0
    Tags: plaats, hier, jouw, tags, gescheiden, door, kommas
    Text Domain: themex-child
    */
    @import url(“../themex/style.css”);
    /* =Eigen CSS hier beneden plaatsen
    ————————————————————– */
    Pas aan wat voor jou van toepassing is. Met de code @import url(“../theme/style.css”); laadt je de stijlen van het oorspronkelijke theme in
  4. Pas de CSS file zoals gewenst. Voor alle stijlelementen die je hier gebruikt, zullen die van de ‘hoofd’-theme overschrijven
  5. Je child theme activeren via weergave > thema’s in de WordPress backend

Je kan je style.css nog verder blijven aanpassen natuurlijk.

Naast de stijl kan je ook template-files aanpassen trouwens. Wil je bijvoorbeeld je header.php aanpassen dan doe je hetzelfde zoals met het style.css document hierboven

gerelateerde artikels

Hoe maak je een eigen pagina-template in WordPress

Pagina templates zijn lay-outs voor verschillende types pagina’s. Elke theme heeft er wel enkele. bijvoorbeeld: home, contact, full-width, landingpage,… Je vind ze rechts van het scherm als je een nieuwe pagina aanmaakt of een oude bewerkt. Opdie manier kan je snel pagina’s aanmaken volgens een vast stramien. Dat is handig, in een contact-template zit dan […]