Grote en kleine aardbei

Wat is een child theme?

Met een child theme kan je een variant maken op een bestaand theme zonder dat jouw wijzigingen ongedaan worden gemaakt bij een update van het oorspronkelijke ‘hoofd’-theme.

Zo kan je de layout van een theme wijzigen en functies aanpassen of toevoegen zonder dat de bestaande theme wordt aangeraakt.

Hoe maak je een child theme?

1. Creëer via FTP een een nieuwe map in de folder: wp-content/themes/ bv:themex-child.
  2. Maak in deze map een document style.css aan.
  3. Zet deze code bovenaan in deze style.css:
    /*
    Theme Name: ThemeX Child
    Theme URI: http://jedomein.be/
    Description: Theme X Child Theme
    Author: Je naam
    Author URI: http://jedomein.be/
    Template: ThemeX
    Version: 1.0.0
    Tags: plaats, hier, jouw, tags, gescheiden, door, kommas
    Text Domain: themex-child
    */
    @import url(“../themex/style.css”);
    /* =Eigen CSS hier beneden plaatsen
    ————————————————————– */
    Pas aan wat voor jou van toepassing is. Met de code @import url(“../theme/style.css”); laad je de stijlen van het oorspronkelijke theme in.
  4. Pas het CSS-bestand zoals gewenst aan. Voor alle stijlelementen die je hier gebruikt, zullen die van de ‘hoofd’-theme overschrijven.
  5. Je child theme activeren gaat via weergave > thema’s in de WordPress-backend.

Je kan je style.css nog verder blijven aanpassen natuurlijk.

Naast de stijl kan je overigens ook template-files aanpassen. Wil je bijvoorbeeld je header.php aanpassen, dan doe je hetzelfde als met het style.css-document hierboven.

Heb je een helpende hand nodig bij het maken van een child theme? Een WordPress-specialist in Antwerpen steekt de hand naar je uit.

gerelateerde artikels

Wat is een child theme in WordPress?

Een child theme is een kopie van een bestaand WordPress-theme. Met een child theme kan je een variant maken op een bestaand theme zonder dat jouw wijzigingen ongedaan worden gemaakt bij een update van het oorspronkelijke ‘hoofd’-theme. Zo kan je de lay-out van een theme wijzigen en functies aanpassen of toevoegen zonder dat de bestaande […]

Hoe maak je een eigen paginatemplate in WordPress?

Zelf een paginatemplate maken in WordPress vereist enige kennis van de programmeertalen HTML, CSS en PHP. We zullen uitleggen hoe je een eigen versie maakt van een bestaande pagina-template. Een paginatemplate helemaal zelf maken verloopt op dezelfde manier. Maak een kopie van de paginatemplate die je wilt gebruiken als basis in de folder /wp-content/themes/themex (themex […]

Wat zijn paginatemplates in WordPress?

Paginatemplates zijn lay-outs voor verschillende types pagina’s. Elke website heeft er wel enkele, bijvoorbeeld: home, contact, full-width, landingpage. Je vind ze in WordPress rechts in je scherm als je een nieuwe pagina aanmaakt of een oude bewerkt: Met de bovenstaande methode kan je snel pagina’s aanmaken volgens een vast stramien. Dat is handig, want in […]